Mijn darten

darter

Darten is van oudsher een kroegspelletje. Je doet dit van in een café of op de zolder als je een eigen dartbord hebt. Het is een erg leuk spelletje om te spelen. Per persoon heb je drie pijlen die je op het bord gooit. Op het bord heb je 20 hokken waar staat welk nummer je hebt. Daarnaast is zo’n nummer vak uit drie delen namelijk de enkel, dubbel en de triple. De enkel is het aantal gegooide punten keer 1, bij de dubbel keer 2 en de trippel keer 3. Naast de nummervakken heb je ook nog  de bulls Eye die ook weer is opgedeeld in twee delen. In een groene gedeelte en een rode. Het groene is 25 punten waard en de rode bulls Eye is 50 punten waard.

Spelvormen in het darten

Je hebt meerdere spelvormen bij het darten. Een van de spelvormen is het first to … legs. Dat is een spelvorm waarbij je minimaal zoveel legs moet hebben om te winnen. Een leg bevat vaak 501 punten. Jij moet sneller dan de ander op 0 uitkomen. Het is echter zo dat je precies moet uitkomen. Om uit te kunnen moet je jouw laatste pijl met een dubbel moet uitgooien. Een leg zit niet vast aan een tijd gekoppeld en kan zo lang mogelijk duren als je maar kan bedenken.

Een andere spelvorm is dat je met sets gaat spelen. Een set is iets anders dan een leg. Want pas als je in een set 3 legs wint dan heb je een set. Op grote toernooien waar ook Michael van Gerwen aan deelneemt spelen ze vaak met sets. Je kan daarbij zeggen dat je de wedstrijd wint als je first to 3 sets gaat. Dus dat betekent dat je minimaal 9 legs moet winnen.

Als je niet een tegen een speelt maar met een grote groep kan je ook andere spelvormen spelen die minder lang duren, maar toch leer je beter te darten. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je veel plezier uit deze kroegspel, wat tegenwoordig een sport wordt genoemd.